Klargjøre hytta for vinteren.
Bruk høsten til å gjøre de nødvendige tiltakene
Nå er det snart høst og en rekke ting bør sjekkes og gjøres for å klargjøre hytta før vinteren kommer.
1. Vann og rør:
- Tøm vannrør: Hvis hytta ikke er vinterisolert, bør du tømme alle vannrør, varmtvannsbereder og toaletter for å unngå at de fryser. Husk å stenge hovedvannledningen.
- Frostsikring: Installer eventuelt frostsikring på utsatte rør, eller legg varmekabler der det trengs. Sjekk også at rom som har vannrør og kraner holder over frysepunktet
- Kjøleskap, vaskemaskin, oppvaskmaskin skal alle stå i oppvarmede rom og over 9 grader er anbefalt fra mange produsenter.
2. Tak og takrenner:
- Rens takrennene: Fjern løv, grener og annet rusk for å sikre at vann drenerer bort fra hytta og ikke fryser i renner og nedløp.
- Sjekk taket: Inspiser taket for skader som bør repareres før snøen legger seg.
- Sjekk tetting: Inspiser rundt pipepeslag og ventilasjonsrør
3. Utvendig vedlikehold:
- Sjekk vinduer og dører: Forsikre deg om at vinduer og dører er tette, og at det ikke er sprekker eller hull som kan slippe inn kald luft.
- Sjekk kledningen: Se etter råte eller skader i veggkledningen og reparer om nødvendig.
- Sikre tett grunnmur. Små gnagere kommer seg igjennom de minste sprekker så tett igjen og dobbeltsjekk gitter i ventiler.
4. Oppvarming:
- Sjekk alle varmekilder: Hvis hytta har vedovn, peis eller elektriske ovner, sørg for at de fungerer som de skal. Er det behov for å feie pipa?
- Ved. Fyll eventuelt opp vedlagret og sørg for at piper er feiet.
- Termostatstyrt varme: Sett på varme i rom som bad og kjøkken. Vurder å installere en frostsikringstermostat som holder temperaturen lav, men over frysepunktet.
5. Elektrisitet:
- Koble fra elektriske apparater: Hvis hytta ikke brukes om vinteren, bør du koble fra unødvendige elektriske apparater for å redusere risikoen for brann.
- Sjekk strømtilførsel: Sørg for at elektrisk anlegg og sikringer er i god stand.
6. Sikkerhet:
- Innbruddssikring: Sikre hytta mot innbrudd ved å låse dører og vinduer skikkelig. Installér eventuelt tyverialarm eller bevegelsessensorer.
- Fjern verdigjenstander: Ta med verdisaker hjem for å redusere fristelsen for tyver.
7. Snølast:
- Forbered snøfjerning: Sørg for å ha utstyr tilgjengelig for snørydding om nødvendig, og vurder taksikring for å hindre at store snøfall skader taket.
8. Mat og skadedyr:
- Fjern matvarer: Ikke la mat stå igjen, da det kan tiltrekke seg skadedyr som mus eller rotter.
- Skadedyrkontroll: Sett ut feller eller benytt andre forebyggende tiltak mot skadedyr.
9. Vær og vind:
- Sikre løse gjenstander. Ikke la møbler, grill, annet utstyr stå uten forsvarlig sikring / beskyttelse.
10. Brannsikring:
- Brannaparat. Sjekk holdbarhet og skift ut om nødvendig. Snu det på hodet et par ganger. Pass på riktig plassering.
- Brannvarslere. Sjekk batterier og holdbarhet. Husk brann alarm i alle rom. Vi anbefaler seriekoblede varslere.
11. Strøm:
- Strømleverandør. Som vanlig anbefaler vi våre lesere å sjekke strømavtalen. Vinteren byr ofte på høyre strømpriser og vi har større strømforbruk. Forbrukerrådet har en objektiv sammenligning av alle tilbud og man kan stole på oversikten. Husk at det å endre strømleverandør er veldig enkelt. Se mer på: https://www.forbrukerradet.no/strompris
Lag deg en liste som du krysser av på for å klargjøre hytta for vinteren. Da er man trygg på at man har gjort alle punkter som er nødvendig.
Les andre interessante artikler på www.fritidsbolig.net. Vi vil ukentlig ha nytt og interessant lesestoff for deg som fritidsboligeier.