Gå til forsiden

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Trygg hytte selv etter vinterferien?

Denne artikkelen er mer enn to måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
De siste årene har det virkelig vært et ras av smartprodukter for bolig og hjem. Nå koster det ikke skjorta for å kunne skape en trygg, strømsparende fritidsbolig.
Del
Tweet
Send
Print

Hvis vi ser bort i fra fullstendige og dyre smarthusløsninger som KNX og lignende, finnes det fortsatt et hav av enkle løsninger som kobles til eksisterende stikkontakter. Slike løsninger som settes opp uten elektriker, rørlegger eller annen fagperson vil allikevel gi deg en rekke smarthusfunksjoner (smarthytte?). Du kan blant annet ringe hytta varm fra hvor-som-helst, følge med på hva naboen driver med, eller passe på at rørene ikke sprekker.

Når vinterferien dessverre kommer til sin ende, og det er på tide å stå i kø over Sollihøgda på vei hjem, vil man helst ikke måtte snu for å sjekke at man virkelig skrudde av den panelovnen, satte termostaten høyt nok eller skrudde av vannet.

Her er noen forskjellige varianter som gir deg kontroll over hytta når du reiser hjem fra vinterferien:

Smartplugger

Som i en rekke ring-hytta-varm-løsninger finnes det smartplugger som settes i strømuttak og deretter setter man apparatet som skal kontrolleres i smartpluggen. Via app kan du se om strømmen er på eller av, og skru av eller på apparatet fra mobilen.

Vi har selv god erfaring med TP-Link KASA, men denne løsningen krever at man har trådløst internett på hytta.

Priser varierer fra rundt 300,- til 3000,-, alt etter hvilken løsning og funksjonalitet man er ute etter.

Smarte termostater

Med smarte termostater kan du koble deg opp til mobilen, og kontrollere temperaturen på hytta. Før du reiser setter du opp et ukes/døgn-program på termostaten, som senker temperaturen til et nivå som forhindrer frost, men allikevel er energibesparende. Dette kan du variere etter tid på døgnet, og finne et system som passer deg best.

NB: elektromateriell som termostater kobles på strømnettet i boligen, og må installeres av godkjent elektriker.

Prisene ligger på rundt 1.500,-3.000 for termostatene, i tillegg til dette behøver man ofte internett, en smarthub fra samme leverandør som termostaten. På toppen av dette kommer installasjonskostnad til elektrikerbedrift.

Waterguard og vannsensorer

Det finnes flere leverandører som tilbyr vannsensorer som kan kobles opp til mobilapper. Sensorene er små batteridrevne bokser på størrelse med en liten fyrstikkeske, og dermed svært plasseringsvennlige. Før du reiser fra hytta legger du sensorer der du er redd for lekkasjer – for eksempel i tilknytning til bereder, utenpåliggende rør, ved kjøleskap etc.

Dersom en lekkasje oppstår, og sensoren får vann rundt seg, vil du få varsel direkte til mobilen.

Supplerer du dette med en waterguard eller lekkasjestopper, vil du kunne skru av vannet (om du ikke allerede har gjort det ved avreise), og dermed begrense omfanget av vannskaden. En lekkasjestopper kobles direkte på kaldtvannsrør, og er som oftest avhengig av en vanlig stikkontakt.

Prisene her varierer fra 5.000 opp til 10.000, og det finnes flere aktører på markedet.

Kamera

Med et app-tilknyttet webkamera på hytta vil du til enhver tid kunne følge med dersom noe skjer. Kameraene har som regel nattsyn, men med varierende kvalitet De fleste moderne webkameraer har mulighet til å sende pushvarsel til telefonen dersom bevegelse fanges opp. På denne måten kan du følge med både inne og ute – og fange opp både vannlekkasjer, dyr, fremmedfolk og all annen aktivitet.

Priser varierer, og utendørskameraer som tåler kulde koster klart mer. Du får helt greie innekameraer for rundt tusenlappen, men må opp til det dobbelte for et godt utekamera. Det finnes igjen mange variasjoner og funksjonaliteter – blant annet finnes det kameraer med bevegelsesaktivert flomlys, 360-graders syn og høyttalerfunksjon. Her er det bare å slå seg løs, og finne det som passer deg best.

Del
Tweet
Send
Print

Anbefalt:

Samling med webkamera fra hytteområder over hele landet

Del dine hyttebilder #fritidsbolig

Info

Fritidsbolig.net er en kommersiell nettportal for hytteeiere og lokalt næringsliv.

Nettportalen publiserer annonsørinnhold for både tredjepartsleverandører og egne merkevarer.

Annonser er produsert av Nyli AS, og kopiering av innhold er ikke tillat uten avtale.

Fritidsbolig.net og Nyli AS har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som blir referert eller lenket til i annonser.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring

Velg område

Info

Denne artikkelen er merket som redaksjonelt innhold. Dette betyr at den er utformet uten kommersielt samarbeid med annonsør eller annen tredjepart.

Redaksjonelle artikler kan inneholde eksterne lenker. Fritidsbolig.net har ikke ansvar for innhold på eksterne lenker.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring