Gå til forsiden

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Snart kan roboter bestemme hva hytta er verdt

Denne artikkelen er mer enn to måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fra 2024 vil kanskje digitale systemer automatisk fastslå om avstaden til naboen påvirker verdien på din hytte.
Del
Tweet
Send
Print

Hittil har det vært litt “fingeren i lufta” som har blitt anvendt for å fastsette formuesverdien på fritidsboliger, og man har som regel klaget dersom formuesverdien har blitt anslått til mer enn 30% enn markedsverdien. Nå ønsker Finansdepartementet en automatisering av verdifastsettelsen av hytter.

I november gikk det ut et høringsforslag der maskinlæring, altså en digital robot, skal stå sentralt i vurderingen av fritidsboligens formuesverdi.

Systemet skal beregne fritidsboligens verdi automatisk ut i fra en rekke målestokker som f.eks avstand til vei, strand, om eiendommen har strandlinje, høyde over havet og hvilken grad tomten har en usjenert beliggenhet, gjenboere etc.

Systemet er foreslått at skal fases inn fra 2024, men flere er skeptiske, og mener dette er for tidlig. I høringssvaret fra Skattebetalerforeningen peker de på at en så tidlig innføring innebærer en risiko for mangler i datakvaliteten og vil kunne gi systemmessige utfordringer som ikke vil kunne avhjelpes i tide til at verdiene som presenteres for den skattepliktige i skattemeldingen vil ligge på et godt nok nivå.

Du kan lese Huseiernes landsforbund sin uttalelse om deres høringssvar her: https://www.huseierne.no/nyheter/frykter-hoyere-hytteskatt-med-nytt-verdsettelsessystem/ og se flere høringssvar på Regjeringen sine sider: Høring – Nytt verdsettelsessystem for fritidsboliger. Her finner du blant annet svar fra Norges Hytteforbund, Norsk Hyttelag og Norges Eiendomsmeglerforbund.

Flere stiller seg positive til en effektiv og korrekt verdifastsettelse, men peker også på høringsnotater som tyder på en økt formuesskatt for enkelte hytteeiere.

Del
Tweet
Send
Print

Les også

Samling med webkamera fra hytteområder over hele landet

Info

Fritidsbolig.net er en kommersiell nettportal for hytteeiere og lokalt næringsliv.

Nettportalen publiserer annonsørinnhold for både tredjepartsleverandører og egne merkevarer.

Annonser er produsert av Nyli AS, og kopiering av innhold er ikke tillat uten avtale.

Fritidsbolig.net og Nyli AS har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som blir referert eller lenket til i annonser.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring

Velg område