hytte

SSB: Hyttesalget økte med 40 prosent

Nordmenn trekkes til fjellet, og flest vil kjøpe hytte i Viken. Størst økning var det i Rogaland.
Share on facebook
Share on email
Share on facebook
Del
Share on twitter
Tweet
Share on email
Send
Share on print
Print

Nye SSB-tall fra 26. august 2021 viser at hyttesalget økte med 40 prosent sammenlignet med samme periode i 2020. På tross av at fjoråret var preget av pandemien, økte også omsetningen for 2020 sammenlignet med året før. Dette er en trend i samtlige kommuner, og byr på både muligheter for potensielle hyttekjøpere og næringsliv i distriktene.

Flest kjøper hytte i Viken

Tallene viser at det er flest tinglysninger i Viken, med Hol og Hemsedal som toppkommuner, med henholdsvis 77 og 75 tinglysninger i 2.kvartal. Dette reflekterer et brennhett hyttemarked, og gir grunnlaget for en langt større tilstrømming av både hyttegjester og turister.

I følge undersøkelser gjennomført av Nyli AS, som arbeider med utvikling og verdiskapning i hyttekommuner, står mange fritidsboliger midt i et generasjonsskifte, der yngre hytteeiere overtar, eller disponerer fritidsboliger i større grad enn tidligere. De yngre hytteeierne er i hovedsak barn av personer som opprinnelige kjøpte eller bygde fritidsboligen. 

Den nye generasjonen av hytteeierne er flere per boenhet, og består ofte av småbarnsfamilier som søker et bredt og velutviklet aktivitetstilbud i lokalområdet rundt hytta.

De sterke tallene fra Hol kommune og Hemsedal viser at den nye generasjonen hytteeiere trekker til områder der det er godt utbygget lokaltilbud og et sterkt utviklet næringsliv.

I Flå kommune lønner det seg å være hyttekjøper. FOTO: Bjørneparken Senter

Muligheter til å gjøre et kupp

I rapporten fra SSB kommer det fram at høyest snittpris for hytte er i Hemsedal og Kragerø. Med omtrent 4.000 fritidsboliger i Kragerø, begynner det å bli trangt om plassen. Til forskjell er det større utleie av hotellrom, hytter og leiligheter i Hemsedal, der de kan skilte med cirka 6.000 kommersielle senger og rundt 2.300 hytter i kommunen.

I områder som Ål, Flå og Oppdal finner man et langt lavere prisnivå – så her er muligheten tilstede for å gjøre et hyttekupp. Dette er områder som er i sterk vekst, og det gjøres store grep for å gi et bredt tilbud for gjennomreisende og hyttefolk. Blant slike tiltak kan blant annet prosjektet Stoppested Flå nevnes, der kommunen og næringsliv fokuserer på å gjøre Flå til et attraktivt sted for både gjennomreisende, lokalfolk og hytteeiere.

Stigende etterspørsel

Med stadig flere som har permanent hjemmekontor eller fleksible arbeidstider kommer det til å være en etterspørsel etter hytter. De siste årene har Norge fått langt bedre fiberdekning, og dette er bare noen av elementene som utgjør den økende bruken av hyttekontor. Flere i hyttekontor betyr økt etterspørsel etter hytter, som igjen fører til stigende priser i alle hyttekommuner. 

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Del
Share on twitter
Tweet
Share on email
Send
Share on print
Print

Anbefalt:

Samling med webkamera fra hytteområder over hele landet

Info

Fritidsbolig.net er en kommersiell nettportal for hytteeiere og lokalt næringsliv.

Nettportalen publiserer annonsørinnhold for både tredjepartsleverandører og egne merkevarer.

Annonser er produsert av Nyli AS, og kopiering av innhold er ikke tillat uten avtale.

Fritidsbolig.net og Nyli AS har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som blir referert eller lenket til i annonser.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring

Velg område

Info

Denne artikkelen er merket som redaksjonelt innhold. Dette betyr at den er utformet uten kommersielt samarbeid med annonsør eller annen tredjepart.

Redaksjonelle artikler kan inneholde eksterne lenker. Fritidsbolig.net har ikke ansvar for innhold på eksterne lenker.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring