Hvordan feste sykkel på bil

Regler for sykkel på bil

Hvordan feste sykkel på bil er det mange som lurer på hvert eneste år. Her er reglene som gjelder i 2021, enten om man fester på tak eller hengerfeste.
Share on facebook
Share on email
Share on facebook
Del
Share on twitter
Tweet
Share on email
Send
Share on print
Print

Det finnes i hovedsak to lovlige måter for sykkelfeste på bil. Den ene måten er å transportere sykkelen på taket, og den andre er å feste sykkelen bak på bilen. Lovverket tilsier at man skal forsvarlig sikring av last, så det anbefales sterkt å benytte egne stativer ved begge monteringsmetodene.

Sykkelstativ på bil

Her benytter man et stativ som festes i bilens eksisterende takrails. Dette forutsetter at bilen har takrails, og at man holder seg innenfor bilens oppgitte maksimale taklast. Dette står oppgitt i vognkortet.

Den andre måten er å feste syklene med et stativ bakpå bilen. Da behøver man bil med hengerfeste. Hvis stativet dekker til lys eller skilter må man sette på ekstra lys eller skilter.

Det finnes flere produsenter av sykkelstativ og lys. Disse lysene monteres med strømtilførsel via samme punkt som vanlige tilhengere. (Sjekk om du behøver 7 eller 13-polet tilhengerkontakt)

Sykler festet bak på en bobil uten ekstra skilt

Når du fester sykkelen med hengerfestestativ eller lignende som gjør at man dekker til bilskiltene, må man sette opp en løsning slik at skiltet er synlig for andre bilister. Da kan man enten skru ned eget skilt og montere det på stativet, eller bestille et uoffisielt skilt.

NB: Hvis du bestiller nye skilt (kjennetegn) fra Vegvesenet må du levere inn de du har, da biler kan ha maksimalt to kjennetegn (foran og bak).

Det finnes mange tredjepartsleverandører av bilskilt til sykkelstativ, og for å være pirkete skal skilt oppfylle en rekke krav. Dette omfatter blant annet størrelse, farger og plassering.

Du kan lese mer om Kjøretøyforskriften kap. 39 om Kjennemerker, antall og plassering hos lovdata.no

Tips til takmontering

Sett opp en lapp på dashbordet som minner deg om den ekstra høyden. Det er viktig å huske på den ekstra høyden når du skal inn i parkeringshus eller overbygde områder, slik at du ikke risikerer å ødelegge både bil og sykkel.

Tips til hengerfestemontering:

Fjern alle deler som kan falle av eller ristes løs under transport. Dette gjelder f.eks. batteri, kurv, gjenstander på styret. Sjekk også at f.eks. støttehjul og annet sitter forsvarlig montert til sykkelen.

Fine områder for sykkelferie

Om du befinner seg i Hallingdal kan vi anbefale å ta turen innom Gol, der du både har sykkelbane og muligheten til fine sykkelturer på Golsfjellet.

Lengre sør finner du HallingSpranget i Nesbyen, som er et en 15 kilometer lang tursti for både fotturer og sykkelturer. Hvis du derimot er nord i Numedal kan du bo på Camp Uvdal. Der du har utgangspunktet for mange fine sykkelturer og andre aktiviteter.

Helt sør i Valdrestraktene finner du også en fin sykkelpark på Leira.

Se mer fra ditt hytteområde
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Del
Share on twitter
Tweet
Share on email
Send
Share on print
Print

Anbefalt:

Samling med webkamera fra hytteområder over hele landet

Info

Fritidsbolig.net er en kommersiell nettportal for hytteeiere og lokalt næringsliv.

Nettportalen publiserer annonsørinnhold for både tredjepartsleverandører og egne merkevarer.

Annonser er produsert av Nyli AS, og kopiering av innhold er ikke tillat uten avtale.

Fritidsbolig.net og Nyli AS har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som blir referert eller lenket til i annonser.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring

Velg område

Info

Denne artikkelen er merket som redaksjonelt innhold. Dette betyr at den er utformet uten kommersielt samarbeid med annonsør eller annen tredjepart.

Redaksjonelle artikler kan inneholde eksterne lenker. Fritidsbolig.net har ikke ansvar for innhold på eksterne lenker.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring