Gå til forsiden

Ikke alle har reserverhjul i bilen. FOTO: Shutterstock
Ikke alle har reserverhjul i bilen. FOTO: Shutterstock

Ikke la punktering ødelegge vinterferien

Denne artikkelen er mer enn to måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Svært mange biler i dag selges uten reservehjul, og dersom du skulle punktere risikerer du å måtte vente i flere timer på veihjelp på vei hjem fra vinterferien. Her er løsningene som kan redde bilturen.
Del
Tweet
Send
Print

Har ikke bilen din reservehjul? Som oftest er dette plassert under bagasjeromsgulvet – men i nyere tid har det blitt sedvane at biler kommer uten dette femte hjulet. Derimot har andre plassbesparende løsninger blitt vanlig.

For eksempel kan BMW leveres med run flat-dekk som lar deg kjøre opptil 80 km på punktert dekk, mens Mercedes kan leveres med er skumtette-sett, men dette ødelegger dekket for senere bruk.

Hvis uhellet er ute

Skulle du komme fra hytta og oppleve at bilen står dere et flatt dekk, er det en rekke verktøy det kan være lurt å ha i bagasjerommet.

Først og fremst er det smart å ha en minikompressor, eller dekkpumpe, beregnet til å fylle luft ved nødstilfeller. Dette selges hos mange forhandlere – alt fra Biltema til Komplett.no, og kommer i mange former og varianter – tilpasset de fleste budsjetter.

Her er noen tilfeldige eksempler:

Power – Osram OTI200

Proshop.no – Xiamoi Mi Portable Electric Air Compressor

Clas Ohlson – Ryobi R18PI-O Batteridrevet minikompressor

Vi vil anbefale en modell som lar deg forhåndsinnstille ønsket dekktrykk i Bar eller PSI, og som automatisk fyller opp dekket til ønsket trykk.

NB: Sjekk hvor lenge kompressoren kan kjøres i ett – enkelte modeller har grense på tre minutter sammenhengende bruk.

Når du har fylt opp dekket, kan du avvente ti minutter (hvis du har tid). Dersom dekket holder seg oppblåst, er det ikke helt krise og du kan forsiktig begynne på hjemveien. Da kan det ha vært en lekkasje ved ventil eller annet sted. Følg med på dekktrykksmålere i bilen, hvis du har, eller stopp ved første mulighet for å inspisere dekket ytterligere. Om du har ventet ti minutter, og dekket er flatt igjen, er det nok en punktering som bør repareres på stedet.

Reparasjon på stedet

For reparasjon på stedet må du først finne ut hvor punkteringen er – og dette gjøres best ved å blåse opp dekket igjen, spraye på såpevann rundt hele dekket. For å få til dette kan en person kjøre sakte fremover eller bakover, mens en annen person sprayer såpevann på dekket – slik får dere dekket hele overflaten. Når dette er gjort, kan dere inspisere etter bobler. Boblene indikerer hvor luft siver ut av dekket.

Hvis hullet ikke er for stort er det mulig å tette med skum tilsvarende dette produktet: Biltema – Dekkfiks

Hvis hullet er relativt lite, og ligger på dekkoverflaten (ikke sidene av dekket) kan du også prøve deg med en dekkplugg. Dette er en løsning som kan fungere i et absolutt nødstilfelle. Vi fant dette reparasjonsettet fra Biltema: Reparasjonssett

Opprinnelig er settet ment for motorsykler, men kan fungere for bildekk også (slangeløse dekk).

Her er en video som viser deg hvordan dekkpluggsett kan fikse et hjul når du er på farten:

Uansett om du skal forsøke deg på å ordne selv, kan det være lurt ha reservehjul, og påse at dette er fylt opp, og at du har med deg nødvendige verktøy for å skifte dekk på farten. Ellers kan det være lurt å ha med seg ekstra mat og vann i bilen, i tilfelle turen hjem fra hytta blir lengre en antatt.

Dette er ment som en enkel innføring til mulighetene man kan forsøke seg på dersom man ikke kan vente på bergningsbil eller veihjelp.

Del
Tweet
Send
Print

Les også

Samling med webkamera fra hytteområder over hele landet

Nyeste

Info

Fritidsbolig.net er en kommersiell nettportal for hytteeiere og lokalt næringsliv.

Nettportalen publiserer annonsørinnhold for både tredjepartsleverandører og egne merkevarer.

Annonser er produsert av Nyli AS, og kopiering av innhold er ikke tillat uten avtale.

Fritidsbolig.net og Nyli AS har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som blir referert eller lenket til i annonser.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring

Velg område