Hytte ved innsjø i fjellet. FOTO: Kantor JH / Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Hytte ved innsjø i fjellet. FOTO: Kantor JH / Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Hytteeier: Hva er tomtefeste?

Mange hytter står på festetomter. Hva betyr dette for deg som hytteeier? Er det lurt å ha hytte på festetomt?
Share on facebook
Share on email
Share on facebook
Del
Share on twitter
Tweet
Share on email
Send
Share on print
Print

I følge Tomtefesterforbundets nettsider er det rundt én million personer som har bolig eller hytte på festetomt. Hva betyr dette – og hva har det å si for deg som fritidsboligeier? Her er en lynrask innføring i tomtefeste.

Hva er tomtefeste?

Kort forklart er fungerer tomtefeste slik at du som hytteeier eier byggene som står på tomten, mens tomten eies av en annen person.

I løpet av “leieperioden” betaler du leie (festeavgift) til eieren av tomten.

Når leieperioden er over kan du som fester, kreve å innløse tomten – altså kjøpe tomten, eller fornye avtalen på samme premisser. 

Historisk

Tomtefesteavtalene hadde stor popularitet rundt 1950-1960, og var rimelig alternativ for nybyggere.

Ved å leie tomt, for så å bygge hus på tomten gjorde at nybyggeren slapp unna den store engangskostnaden ved huskjøp.

Festeren betalte kun en årlig avgift for å leie tomten, og avtalene som ble tegnet var ofte langvarige – opp mot hundre år.

I en festeavtale er det som regel to parter, leietaker eller fester (hytteeier) og bortfester (grunneier). Grunneieren er den som leier ut eiendommen som hytta står på.

Som leietaker betaler du en leie til grunneieren, en festeavgift. Størrelsen på denne festeavgiften reguleres som oftest av konsumprisindeksen, og i Tomtefesteloven er det nedlagt forbud mot urimelig økning av festeavgiften.

Hva har det å si for meg som hytteeier?

Hvis du vurderer å kjøpe hytte, men syns det høres skummelt ut at noen andre eier tomten som hytta står på, bør du sette deg godt inn i hva festeavtalen innebærer.

Heldigvis har det vært endringer i tomtefesteloven (som gjelder for boliger og fritidsboliger), slik at tomtefesteloven er hevet over festeavtaler – og dette er særlig viktig om det var urimelige kontraktsbestemmelser rundt innløsning og festeavgift.

Festeavtalene som er tegnet mellom fester og grunneier regulerer allikevel hva formålet med bortfeste er, og om grunneier skal ha diverse rettigheter (veirett, jorde etc.) på festetomten.

Konflikter som følge av tomtefeste

Det er i hovedsak to områder vi opplever at det oppstår konflikter innen tomtefeste – festeavgift og innløsning.

Innløsning reguleres i tomtefesteloven §37, og tar utgangspunkt i en pris satt til 25 ganger årlig festeavgift (regulert etter innløsningstiden). Det er allikevel mange unntak, egne bestemmelser og varianter som finnes i festeavtalene. Årsaken til alle uklarhetene rundt tomtefeste ligger i at avtalene ble lagd uten bestemt mal, og tilpasset tiden de ble laget.

Les gjerne mer på nettet for å få mer kunnskap om Tomtefesteloven og forskriftene som gjelder for både festeavgift og innløsning. I dag er det slik at du har rett til innløsning etter 30 år i avtalen.

Les mer om tomtefesteloven på lovdata.no

Les mer om tomtefesteforskriften på lovdata.no

I Næringslivet kan man følge med på den interessante saken om Zachariasbryggen i Bergen, der det har vært flere runder i rettsalen om prisfastsettingen av bygget som står på festetomt. Et raskt Google-søk gir oss en rekke interessante artikler om rettstvisten rundt Zachariasbryggen.

TIPS: Om du er i samtale med grunneier om å kjøpe tomten, bør du få alle pristilbud skriftlig, for det kan fort gå en del tid før selve kjøpet nærmer seg en realitet – og markedet kan ha forandret seg. Vi har opplevd at grunneier kommer tilbake med en helt ny pris enn opprinnelig omtalt – og da er det lurt å ha skriftlige intensjonsavtaler å forholde seg til.

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Del
Share on twitter
Tweet
Share on email
Send
Share on print
Print

Anbefalt:

Samling med webkamera fra hytteområder over hele landet

Info

Fritidsbolig.net er en kommersiell nettportal for hytteeiere og lokalt næringsliv.

Nettportalen publiserer annonsørinnhold for både tredjepartsleverandører og egne merkevarer.

Annonser er produsert av Nyli AS, og kopiering av innhold er ikke tillat uten avtale.

Fritidsbolig.net og Nyli AS har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som blir referert eller lenket til i annonser.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring

Velg område

Info

Denne artikkelen er merket som redaksjonelt innhold. Dette betyr at den er utformet uten kommersielt samarbeid med annonsør eller annen tredjepart.

Redaksjonelle artikler kan inneholde eksterne lenker. Fritidsbolig.net har ikke ansvar for innhold på eksterne lenker.

Kontakt oss for annonseplass

Se personvernerklæring